miercuri, 4 mai 2016

In oala acoperita ...

     Saptamana trecuta presei romanesti i-a fost readus in atentie subiectul  "acoperitilor", de aceasta data, in context politic.
     Este un subiect care apare destul de des in mass-media avand ca subiect, aproape de fiecare data, persoane din institutii publice si foarte rar in legatura cu persoane private. 
     Avocatura, de exemplu, este unul dintre sectoarele de activitate ocolit de acest subiect, al "acoperitilor", cu toate ca multe persoane pot avea o a doua cariera de succes in acest domeniu, cu toate ca se vorbeste destul de des in spatiul public (inclusiv de catre politicieni cu functii importante in statul roman) despre avocati care isi transforma clientii in provocatori sau in spioni de ocazie.
     Se vorbeste prea putin de rolul unora dintre acesti avocati de a filtra informatia care ajunge la public sau chiar la organele judiciare, uneori in scopul de a proteja unele activitati sau persoane, pentru ca in "oala acoperita nu cad ..." sau pentru ca unii, dintre cei a-l caror nume a fost pomenit intr-un context, ar putea fi utili la un moment dat.
     Pentru ca, pana la urma, atunci cand este vorba despre activitatea "acoperita", este vorba despre chestiuni de "utilitate" in folosul unor grupuri/institutii/agentii publice, care incearca sa-si creeze un avantaj prin instituirea unui cadru legal ce le-ar permite violarea drepturilor persoanei (la viata privata, la libera asociere, la proprietate s.a.m.d.).
     Alaturand acestea unui alt subiect, prezent zilele acestea in spatiul public, acela al numirii viitorilor judecatori la CCR, se poate intelege de ce ar fi necesara analiza personajelor la "lumina zilei", fara filtre, fara umbre, astfel incat romanii sa aiba certitudinea ca le sunt aparate si protejate drepturile prevazute in Constitutia Romaniei, dar si in tratatele internationale semnate de Romania.
     Dat fiind mandatul indelungat al judecatorilor CCR si importanta institutiei pentru pastrarea unui echilibru democratic intre interesele publice (institutii, agentii) si private (persoane fizice sau juridice) este necesar ca procesul de numire a noilor membri sa fie unul transparent si fara susceptibilitatea unor motivatii ascunse.
     
     
        
          
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu