vineri, 30 decembrie 2016

Intre campanii de imagine si crearea realitatii asteptate

     Aseara presedintele PSD, dl. L. Dragnea, impreuna cu prima sa propunere, dna. S. Shhaideh. s-a lansat in campanie de recucerire a imaginii stirbite de om al poporului, incercand sa justifice actiunea sa prin competenta profesionala si daruirea fata de programul promovat in campanie, inainte de alegeri, si votat de electoratul sau.
     A fost o campanie media menita sa demonstreze ca dna. Shhaideh nu este o problema de siguranta nationala, ca este o victima a propriei religii, ca este un om care munceste si ca ar putea fi o propunere corecta, data fiind expertiza sa, in vreunul din ministerele noului guvern.
     Facand abstractie de faptul ca este greu de inteles indarjirea cu care dl. Dragnea insista sa o promoveze pe dna. Shhaideh, fara sa inteleaga, se pare, ca reactia publica ar putea fi inversa decat cea scontata, se cuvine amintit ca www.riseproject.ro a realizat capturi cu CV-ul dlui. Shhaideh de la institutiile publice din Romania, deci acestea sunt inventii doar daca persoana respectiva si-a augmentat experienta profesionala in CV-ul sau.
     Fiind membrii NATO si UE este de asteptat ca numirile ministrilor sa fie conforme cu cutuma sau bunul simt care guverneaza relatiile dintre noi si partenerii nostri, in asa fel incat sa nu se poata suspecta ca Romania ar putea urmari parteneriate care ar putea contravine intereselor comune ale organizatiilor din care face parte.
     Pe de alta parte dl. L.Dragnea in calitatea sa de presedinte, ales, al partidului majoritar si de presedinte al Camerei Deputatilor are datoria sa gaseasca limbajul echilibrat atunci cand are nevoie sa negocieze avantajos pentru institutiile pe care le reprezinta (partid sau parlament). De la nivelul sau politic amenintarile cu mitinguri ("ise lumea in din casa") pot deveni probleme de siguranta nationala.
     Parea a fi inteles ca problema Shhaideh trebuie sa ramana incheiata, chiar daca din popularizarea ei dl. Dragnea si PSD si-ar putea crea un avantaj nemeritat. Ceea ce ar putea indreptati poporul sa ceara explicatii, pentru ca acest subiect sa nu mai poata constitui instrument de negociere.
   
     Din acest comportament s-ar putea intelege ca presiunile pe care o parte a mass-media si PSD le-au facut asupra dlui. Iohannis pentru a semna decretul de numire are cu totul alta motivatie decat cea pe care au prezentat-o public.
     De altfel, asa cum era de asteptat presedintele Romaniei, dl. K. Iohannis a semnat astazi decretul de numire pentru cea dea doua propunere a PSD, dl. Grindeanu.
     Se poate presupune ca intarzaierea deciziei a fost cauzata de multiple acuzatii de colaborare cu serviciile de informatii romanesti/straine, presedintele avand nevoie de confirmari de la acestea ca nu este incalcata legea.
     Se pare ca dupa anii tumultosi din regimurile anterioare, o reactie calma si calculata genereaza suspiciuni.