miercuri, 25 mai 2016

Pe scurt, urmeaza exit Hexi - Pharma?

     Probabil ca cea mai importanta ancheta jurnalistica din acest an este cea cu privire la diluarea dezinfectantilor din spitale (Hexi-Pharma) a dlui. Tolontan, care, la inceputul dezvaluirilor, a fost ironizat si, uneori, defaimat sau acuzat de subminarea sistemului medical romanesc chiar si de catre colegii sai de breasla.
Astazi dl. Tolontan a venit cu date despre o criza din 2014 a carei mediatizare a fost evitata, despre o alta firma, ceea ce poate insemna ca in sistemul medical problemele sunt numeroase.
[ http://www.tolo.ro/2016/05/25/hexi-nu-e-unic-cum-a-descoperit-la-microscop-un-medic-de-la-elias-bacterii-de-hazna-in-dezinfectantii-produsi-de-romchim-cine-a-musamalizat/ ]
     Dar si in scandalul Hexi-Pharma, apar date noi zilnic, iar povestea seamana din ce in ce mai mult cu un scenariu de film cu mafioti.
     Saptamana trecut s-a aflat ca firma a fost pusa pe picioare de catre fosti demnitari comunisti.
     Duminica au aparut date despre sotia dlui. Condrea, seful firmei incriminate, o doamna din Republica Moldova, medic oftalmolog, proprietara unei clinici private si angajat din sursa externa al MApN, dar si actionara la firama sotului unde si-ar fi adus toate neamurile. In presa au aparut acuzatii ale unor (fosti) angajati despre disponibilitatea domnei Uliana de a rezolva conflictele de munca cu ajutorul "raketzilor" moldoveni[2].
     Au inceput sa apara date despre circuitul financiar care duce in Cipru, iar de acolo in ... Panama si despre prietenia dlui. Condrea cu dl. Laszlo Kiss[1] (arestat intr-un dosar Petrom Service) care realiza circuite financiare - practic firme din dosarul Petrom Service au fost folosite si de Hexi-Pharma. [ http://www.tolo.ro/2016/05/03/de-ce-dilua-condrea-dezinfectantele-de-10-ori-fiindca-isi-vindea-lui-printr-un-off-shore-substantele-active-de-7-ori-mai-scumpe/ ]
     Au fost acuzatii de complicitate cel putin prin tacere la adresa institutiilor de forta din Romania (SRI, SIE, DNA, DIICOT, Parchetul General s.a.m.d.), cu atat mai mult cu cat au existat plangeri catre anumite institutii (DIICOT), informari catre SRI si informari ca licitatiile nu ar fi corecte catre DNA.
     Iar duminica seara s-a intamplat accidentul auto in care dl. Condrea si-a pierdut viata, ceea ce a dat iarasi nastere la speculatii si analize, pentru ca si informatiile sunt contradictorii sau lipsesc. 
     Dl. deputat Sebastian Ghita, membru in comisia de control parlamentar a activitatii SRI, a fost printre primii care a cerut, cu insistenta, lamuriri acestei institutii cu privire la afacerea Hexi - Pharma.  
     Dar si dl. ex-Prim-Ministru V. Ponta si dl. Presedinte al Senatului C.P. Tariceanu au cerut cu vehementa explicatii institutiilor de forta (SRI, SIE, DIICOT, DNA s.a.m.d.). [ http://www.mediafax.ro/politic/tariceanu-sunt-suspiciuni-ca-in-spatele-hexi-pharma-s-ar-afla-un-serviciu-secret-15330222 ]
     Ieri doua dintre institutiile de la care cetatenii astepta explicatii in legatura cu Hexi-Pharma si-au facut promovare media cu noile nume de politicieni pe care le ancheteaza : DIICOT cu fostii ministri chemati sa dea explicatii in dosarul Rompetrol 2, iar DNA i-a deschis dosar dlui. Presedinte al Senatului C. P. Tariceanu pentru marturie mincinoasa, intr-un dosar trimis, deja, in judecata. 
     Astazi a aparut si raspunsul dat de SRI comisiei parlamentare, din care reiese, in esenta, ca Hexi - Pharma si dl. Condrea nu sunt o problema de siguranta nationala pentru ca nu este de compententa SRI problema generata de infractiunile savarsite de cei implicati in falsificarea dezinfectantilor din spitalelele din Romania care au dus la imbolnavirile nosocomiale (pare-se oficial vreo 60.000), urmate uneori de pierderi de vieti omenesti. [ http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21019554-comisia-control-sri-primit-raspuns-serviciu-hexi-pharma-nu-este-caz-securitate-nationala-condrea-nu-fost-supravegheat.htm ]
     Una dintre caile de dezbatere pe care o deschid unele persoane (ca dna. Tatoiu) ar fi aceea ca nu institutiile de forta romanesti ar fi de vina pentru ca nu au luat nici o masura, ci ca ar fi niste forte obscure din alte tari care actioneaza in Romania, adica un fel de spioni veniti sa distruga poporul cu dezinfectantii contrafacuti. Adica nu spionii romani au furat punand viata bolnavilor in pericol, ci spionii altora.

      [1]Despre unul dintre personajele implicate in circuitul financiar, Laszlo Kiss, presa din 2010 aminteste ca era omul lui Sorin Ovidiu Vantu [ http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/banii-petrom-service--spalati-de-crima-organizata-205924 ], care SOV se lauda cum a impuscat "raketzi" moldoveni[2] pentru a-l impresiona (ameninta/santaja) pe Sebastian Ghita [ http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ghita-amenintat-de-vintu-am-vrut-sa-iti-aplic-lectia-maxima.html ], in 2011. Asa ca intrebarea este, daca ar fi cautat, unde si la cine ar duce circuitul financiar, adica in buzunarele cui?
     Pe de alta parte Presedintele Jucator al Romaniei, dl. T. Basescu spunea astazi referindu-se la moartea dlui. Condrea ca <<exclude implicarea vreunui serviciu românesc, în condiţiile în care acestea "te pot compromite, te pot ajuta să ai un dosar, dar nu să meargă la abordări de tip mafiot".>> .[http://www.antena3.ro/actualitate/cazul-condrea-traian-basescu-declaratii-terifiante-despre-servicii-358180.html ]. 
     Asa ca intrebarea este de ce "secta securitatii nationale", despre care vorbea in 17 aprilie dl. T. Basescu [ http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/secta-securitatii-nationale-traian-basescu-a-rebotezat-binomul-o-secta-care-vrea-sa-controleze-decizia-politica-s-a-format-in-timpul-mandatului-meu-n-am-sesizat-n-a-fost-agresiva-analiza-se-produce-la-varful-sri-coordonat-de-coldea-si-executia-la-varful-d ], care ar conduce din umbra Romania,  nu se doreste cautarea celor ce au profitat financiar?  
    Intrebarea este cine pregateste, din umbra si in tacere, exit Hexi - Pharma?