miercuri, 4 mai 2016

De ce ar "tine [cineva] sa anunte"

        Presedintele K.W.Iohannis a tinut sa anunte ca, luandu-si viza de Bucuresti, va vota la alegerile locale in Capitala Romaniei si ca ,in consecinta, va fi foarte "atent la modul in care se face campanie".
        Aflat intr-o abrupta cadere in sondaje atat datorita inabilitatilor sale de comunicare, cat si datorita asocierii imaginii sale cu guvernul tehnocrat, pe care l-a renegat recent, dar si cu institutiile de forta, pe care le-ar folosi in interesul partidului ce l-a adus la putere, presedintele ar putea profita de campania electorala la alegerile locale pentru a-si recastiga din popularitate, urmand modelul predecesorului sau, Traian Basescu.
Si, pur si simplu, a dat semnalul ca isi doreste si la primaria capitalei "Primarul Sau".
       
        Din pacate "Partidul Sau", ca si "Guvernul Sau", ii urmeaza trendul, atat din cauza luptelor interne pentru putere si al ajutorului pe care il primeste de la institutiile de forta (care ii decimeaza adversarii), dar, mai ales, din cauza faptului ca liberalilor le lipseste liderul politic. 
Pare ca, dupa intrarea in PPE si alegerea candidaturii dlui. Iohannis, acest partid si-a pierdut identitatea si pe cei care i-ar putea oferi o cauza pentru care sa lupte.
       Pe de alta parte insa, actualul candidat PNL la Primaria Bucurestiului, dl. Catalin Predoiu, este "premierul" "desemnat/propus" in campania prezidentiala sa formeze "guvernul sau" (atunci cand liberalii vor avea majoritatea), adica este omul care a preluat (in campania electorala) o parte din sentimentul negativ si critica distructiva a adversarilor, lasandu-i astfel dlui. Iohannis imaginea imaculata.
        Asa ca dl. Presedinte ar putea avea, cel putin, o datorie morala de sustinere a candidatului PNL pentru Primaria Capitalei. Daca nu cumva nevoia de a-si recupera popularitatea facebook-istilor l-ar putea convinge sa incerce o apropiere fata de un "independent", sustinut de societatea civila, poate dl. Nicusor Dan.
        De aceea, miza alegerii primarilor in doua tururi de scrutin ar putea fi extrem de importanta pentru dl. KW Iohannis, in perspectiva unei finale in care ar intra oricare dintre cei doi candidati (C.Predoiu si N. Dan), daca nu amandoi, cu toate ca cea care pare sa stea cel mai bine in sondaje este dna. Firea, candidatul PSD. 
Poate de aceea mesajul presedintelui ar putea fi interpretat si ca un semnal de actiune pentru acele institutii de forta care s-au implicat si pana acum in jocul politic si care i-ar putea oferi ceea ce-si doreste, adica "Primarul Sau". 
          Problema acestora este ca,  in ecuatia electorala simplificata alegatorul bucurestean parand a fi pionul inutil din jocul de sah al altora, exista sentimentul de inutilitate a dreptului de a alege ceea ce ar putea sa scada prezenta la vot.
          De aceea ramane de vazut daca va fi creat (de catre cei carora s-o fi adresat dl. Iohannis) un eveniment declansator al emotiei publice ce ar putea sa scoata oamenii in strada si sa-i convinga sa se duca la urne. Iar in acest caz, sa speram ca laboratorul de psihologie sociala a respectivelor agentii guvernamentale a dat scenaristilor masuratorile corecte.        

      
      
       
       
        

        

        

       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu