joi, 14 aprilie 2016

Picătura românească pe … Cubul Negru


Picătura românească pe … Cubul Negru

Mediatizată excesiv la începutul ei, în afacerea de spionare a doamnei Kovesi, strategia de comunicare a autorităţilor române a trecut la modul : picătura zilnică.

1. Săptamâna trecută se insinua că instigatorii-clienţi ai acestui contract comercial ar fi fost oamenii de afaceri israelieni, anchetaţi de DNA. În acest context, o parte a presei aplauda zgomotos eroismul personal al domnei K.

Pe de altă parte se cunoaşte că interceptările SRI nu mai sunt valabile in infracţiuni care nu au legătură cu „siguranţa naţională” şi că ICCJ i-a lăsat liberi pe cei 4 afacerişti israelieni pentru care DNA ceruse mandat de arestare în lipsă în dosarul lui Remus Truică.

De aceea s-a speculat că, afacerea de spionaj ar fi fost pusă la cale tocmai de către Binomul SRI-DNA, pentru a-i intercepta pe cei 4, pe care îi viza doamna Kovesi, pe mandat de „siguranţa naţională” – ca atac la „securitatea” emailului Şefei Anticorupţiei, care este, aşa cum a insinuat presa, cea mai susţinută Instituţie a Statului Român de către Marele Licurici de peste Ocean. La fiecare adunare festivă a DNA, jocul privirilor a lăsat să se înţeleagă că între cele două entităţi statale, americană (Butcher) şi românească (Kovesi) există un parteneriat ce implică reciprocitate în accesarea informaţiilor, planuri şi strategii comune reciproc avantajoase pe diverse proiecte, habar n-am care (îmi vine în minte FATCA, de exemplu), ceea ce întăreşte supoziţia enunţată.



2. Ieri, însă, am aflat că, în perioada şederii în România, tinerii israelieni au frecventat cazinoul. Nu au apărut multe ştiri despre cum stau lucrurile în cazinourile bucureştene, dar, despre afacerile private ale angajaţilor instituţiilor de control ale statului român în industria „păcănelelor” s-au scris numeroase pagini în presă şi la alte instituţii de control ale statului român, aflate în competiţie între ele.

Deci, din acest punct de vedere speculaţia de presă conform căreia Statul Roman ar fi angajat Black Cube să urmărească Statul Român pare credibilă.



3. Dar astăzi, de la Cotroceni, se dă „pe surse” – adică neasumat – „un comunicat” din care reiese că administraţia prezidenţială nu are cunoştinţă despre vreo autorizare la cel mai înalt nivel a operaţiunii din România a firmei Black Cube. Adică, dacă va fi să fie cum spun israelienii, Preşdindele Iohannis se spală pe mâini de asta, nu are nici o legătură.

Între timp, a apărut în presă şi confirmarea emiterii de către DIICOT al unui nou mandat de arestare, faţă de o a treia persoană, şi domnia sa „şef” şi „fost agent Mossad”.



Dramatizând, Afacerea de „spionare a domnei Kovesi” pare una personala, în care unii au „aruncat zarurile”, pentru ca alţii să suporte consecinţele, în timp ce „beneficiarii legitimi” să deschidă o licitaţie internaţională de vânătoare a „unor foşti agenţi Mossad”, ca şi când, cineva, din România sau din altă parte, ar avea diferend personal cu temuta agenţie de luptă antinazistă şi antiteroristă israeliană. Aşa că bursa speculaţiilor rămâne deschisă.
Si ramane intrebarea : ce ar putea fi in emailul dnei. K., in acelasi timp si incriminator (d.p.d.v. antiterorism) si de "siguranta nationala"?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu