marți, 27 decembrie 2016

PALILULA

"PALILULA"

     Unul dintre subiectele caruia nu i s-a dat destula atentie din cauza campaniei electorale a fost "Palilula".


1.

      Pe 2 decembrie in Palilula, Dolj, un dobitoc a omorat doi oameni, a ranit alti doi si s-a sinucis. 
      S-a aflat apoi ca individul avea probleme psihice.
      S-a aflat si ca hobby-ul lui era sa modifice arme pe care sa le vanda.
      Dupa "incident" Autoritatile au gasit acasa la el 15 arme si 1000 de cartuse, au gasit si anunturile sale pe internet.  
      
      In august, institutia romaneasca ce se ocupa cu prevenirea, combaterea si gasirea celor ce se ocupa cu traficul de arme s-a autovictimizat dupa ce Sky News a realizat un reportaj fictiune in care au jucat romani platiti sa faca pe traficantii de arme. S-a spus la data respctiva ca reporterii englezi au defaimat si Romania, nu doar institutia. 
Daca insa l-ar fi gasit pe Dragos Furtuna, criminalul de la Palilula, reporterii englezi ar fi dat peste un personaj real si un subiect suculent.
Si poate ca nu s-ar mai fi intamplat crimele din 2 decembrie.
Dar nici reporterii Sky News nu si-au facut documentarea; si ei  au cautat o varianta simpla.
    
    De obicei romanii arunca raspunderea asupra autoritatilor.     De data aceasta unii ziaristi s-au intrebat ce a facut comunitatea si au atras atentia ca cei ce stiau si au tacut sunt complicii acelui nebun.

     Intr-o comunitate mica unde locuiau si copii, si batrani un vecin depresiv, mai nervos, detinea si modifica arme, iar cei ce stiau isi vedeau de ale lor. 

Poate ca unii il si admirau ca omul avea o procupare din care scotea BANI, iar daca "facea" bani din asta, atunci era Respectabil, pentru ca in Romania Averea este principalul criteriu de respectabilitate.
Poate unii il evitau pentru ca parea cam "nebun". 
Dar, ATAT. 

     Reamintesc, dupa "incident" Autoritatile au gasit acasa la el 15 arme si 1000 de cartuse, au gasit si anunturile sale de vanzare de arme, pe internet.  


2.

     Pe 21 decembrie dl. Dragnea a propus pentru functia de prim ministru  o doamna care poate fi in regula, bine intentionata, o propunere buna. 
Dar in presa au aparut date despre legatura sotului d-sale cu regimul guvernamental autocrat din Siria. Omul poate fi o.k., poate ca a plecat de suparare de acolo, din zona de conflict. 
Doar ca oamenii simpli din zona aceia au demonstrat ca reactioneaza, uneori, exagerat fata de valorile occidentale. 
Orice alegator ar trebui sa se astepte ca oamenii politici sa doresca sa-si protejeze cetatenii de orice amenintare de oriunde.

3.

      Dar evident ca, daca ar exista o amenintare provocata de "ciocnirea civilizatiilor", romanii nu au motiv de ingrijorare pentru ca exista autoritati care sa gaseasca la timp potentialul pericol.

     Aceleasi autoritati care ar fi putut sa-l gaseasca la timp si pe criminalul din Palilula, dar n-au facut-o pentru ca nu a avut curajul nici un vecin sa-l toarne la ele, la institutia respectiva.


     Intr-o Romanie saraca, in care sunt valorizati banii si proprietatile mai mult decat viata si sanatatea oamenilor, un intrus cu intentii ostile ar fi primit si sustinut cu entuziasm de comunitatile sarace, daca le-ar da ceea ce au nevoie.


     Dar exista oameni care ar trebui sa prevada si sa previna asaceva.


    

     Va simtiti in siguranta, prieteni? 
     Parintii, copii, bunicii vostri sunt in singuranta in Romania? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu