marți, 24 ianuarie 2017

PSD intre "miza" si remiza

    La intoarcerea din USA, dl. L.Dragnea nu a parut nici victorios, nici multumit. 
    
    Iar in iesirea sa mediatica de la Romania TV, dl. L.Dragnea a dat expresie nemultumirilor sale explicand ca "Miza lui Iohannis este de a pica acest Guvern până la vară. Preşedintele nu vrea ca acest guvern să pună în aplicare programul de guvernare.Ştiam de acum 2 săptămâni că preşedintele are de gând să anunţe un referendum. Acesta a fost scenariul. A făcut acel spectacol neconstituţional la guvern..."

     Nu a explicat seful PSD nici de unde stia "de acum 2 saptamani" de planurile presedintelui, nici cum, cu ajutorul referendumului, va pica "acesta guvernul pana in vara". 
 
     Judecand balbaiala si bajbaiala PSD dupa ce castigarea PREVIZIBILA a alegerilor parlamentare, renuntarea la puterea politica si trecerea in opozitie pare a fi, mai curand, miza PSD-ului, si nu a altcuiva.     Explicatia cea mai simpla ar fi aceea ca incearca sa foloseasca aceeasi strategie pe care au folosit-o deja la parlamentare ca sa-l ajute pe dl. L.Dragnea sa castige alegerile prezidentiale in 2019, de aici si nevoia de curatare a cazierului d-sale.     Pe de alta parte, in 2017, situatia economica si politica internationala se anunta a fi instabila, cu schimbari serioase ale intereselor politice a USA in diverse zone ale lumii, iesirea UK din UE, modificari politice la varful organizatiilor europene, reconsiderarea investitiilor companiilor americane s.a.m.d., iar economia Romaniei nu are cum sa nu urmeze trendul mondial.

     La asta se adauga presiunile/interesele pro-globalizare ale institutiilor financiare internationale in opozitie cu tendintele de redescoperire si exploatare a valorilor/intereselor nationale (sau nationaliste in unele cazuri) in statele UE sau chiar in USA, situatie ce ar putea duce la inventarea unui “punct slab” intr-o constructie politica (europeana/nord-atlantica/internationala) si la impunerea unor masuri de precautie suplimentare.

     In aceste conditii, vor fi greu de respectat promisiunile pe care PSD le-a facut votantilor sai in campaniile electorale din 2016 (locale si parlamentare) si atunci vor fi etichetati ca mincinosi.     In acelasi timp, dezvaluirile dlui. S. Ghita au adus in discutie colaborarea fostului lider al partidului, dl. V. Ponta, cu “binomul” care a arestat multi dintre membrii partidului, intarind suspiciunea ca, de fapt, “casa de productie DNA” a conlucrat la crearea imaginii de “partid - victima a sistemului”, aratand, in plus, ca acuzatia fostului presedinte dl. T. Basescu ca “psd-istii se toarna intre ei” ar putea fi adevarata.

     De asemenea se cuvine un raspuns clar la intrebarea daca si in ce masura guvernul USL/PSD (Ponta 1,2,3) a beneficiat de “asistenta” din partea serviciilor la intocmirea bugetelor si infaptuirea actului de guvernare.

     Pentru ca presupunerea unui raspuns afirmativ ar duce la supozitia ca indepartarea SRI de PSD ar putea fi una dintre explicatiile dificultatilor pe care le are alianta de la putere in a-si incadra in buget programul de guvernare.


     La acestea s-ar parea ca se adauga, desigur, luptele pentru putere dintre cele 3-4 grupuri din interiorul partidului si interesele, uneori, cotradictorii ale “baronilor locali”.


     Deci, se pune intrebarea daca guvernarea este o palarie prea mare pentru alianta actuala, sau, pur si simplu, PSD are o “agenda proprie”, pe care nu a dezvaluit-o propriului electorat, in care autovictimizarea, opozitia la opozitie, atacul la opiniile altora, invrajbirea grupurilor, a romanilor s.a.m.d. sunt instrumente ale unei strategii de conservare a puterii fara asumarea guvernarii, a procesului decizional, a actiunilor administrative ale propriilor ministri/sectretari de stat/etc. .
     
     Aseara la Realitatea TV, dl. prof. M.Cosea explicand obiectiile pe care le are la proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si-a exprimat opinia ca probabil in a doua jumatate a anului, Romania va fi nevoita sa angajeze un imprumut.
     Acum cateva zile dna. C.Lagarde povestea reporterului CNN cum ajuta institutia sa statele care au nevoie sa continue reformele. 
     
      La intoarcerea din USA, dl. L.Dragnea a parut tare catranit. 
      
     Dar, daca pentru PSD credibilitatea partidului este mai importanta decat asumarea riscurilor de depreciere a imaginii politice ca urmare a guvernarii (indiferent cum ar putea fi), ar fi corect ca cineva sa aiba onestitatea si curajul sa recunoasca, fara sa genereze scandal si sa provoace o criza politica.
     
     Iar pe viitor ar fi corect ca partidele politice (oricare) din Romania sa evalueze riscurile politice, economice, financiare internationale inainte de a se inscrie in cursa electorala si sa nu mai joace doar de dragul jocului. 
     
     Sa-si ia Politicienii romani agenda si sa compare evenimentele care s-au intamplat in UE si USA (de exemplu) in ultima luna, si ce au facut ei, aici, in timpul acesta?!
     Au asteptat lumina, de unde si de la cine?!    
    

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu