joi, 8 decembrie 2016

Parlamentare 2016 - Preambul: Mai contează cu cine votăm!?

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?
Preambul
S-a încheiat campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Mai săracă decât în alţi ani şi fără să provoace emoţiile care să genereze efectul de turmă, cu nume noi alături de combatanţi vechi, partide noi formate de parlamentarii renegaţi de propriile „formaţii”, sau partide noi cu personalităţi vechi cu activitate „pur” civică - inocenţii aruncaţi „în vâltoarea politicii româneşti”, cu unii mimând (uneori) eleganţa aristocrată ca să-şi ascundă mârlănia şi/sau (alţii) frica de „binom”, ori alţii aruncând explicaţii/aspiraţii euroatlantice care nu se respectă nici la ei ca argument politic („că Europa zice…”), lupta electorală a fost vorba lui Caragiale „un sfârâiac”, adică a fost aidoma sunetului pe care îl scoate acul de gămălie înroşit în foc când este aruncat în apă.

Parlmentare 2016 - I.

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?

 
I.
După ce au văzut că până şi America şi-a luat ţeapă cu sondajele şi mass-media care au mers pe mâna lui Hillary, potul umflându-l Trump, firmele româneşti de cercetare de piaţă au inventat sondajul în două variante, care să-i ajute să-şi spele deontologia de suspiciunea manipulării atunci când electoratul naiv şi imbecilizat va vedea că Băsescu face guvernul.
   Acesta are nevoie de un scor cu 2 cifre fără să conteze care, pentru că, întărit de experienţa informărilor de pe vremea când era „Şeful Statului”, nimeni nu va avea curajul să i se opună.
  Iar partidele „Mari” şi „Vechi” (indiferent care), ameţite de mirajul guvernării, îndobitocite de colaboratorii fostului preşdinte pe care i-au lustruit şi rebranduit, urmăriţi de sabia „imparţială”(!) a „Justiţiei”, se vor grăbi să-l accepte de şef pe cel renegat.
          Dl. ex-Preşedinte Traian Băsescu ar putea face mişcarea inteligentă să-şi calce pe orgoliu şi renunţând la funcţia de prim-ministru, [„ca partizan declarat al unirii (anexării) României cu (la) R. Moldova”], în favoarea dlui. E. Tomac, reuşind astfel să devină Leaderul Informal al României.
        Adică România ar putea avea astfel, un preşdinte Ales, Formal, Cutumiar, Tăcut la Cotroceni şi unul Jucător, Parior, Stăpânul Arhivelor la Palatul Victoria.

Parlamentare 2016 - II.

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?


II.
La 43% sau 37% , Ăl Mai Mare partid din România, PSD, a fost extras din sondaje ca potenţial câştigător, pe locul întâi dar fără diploma de majoritate confortabilă. Adică mesajul transmis de sociologii (şcoliţi înainte de `89) electoratului social democrat este caragialesc: ori de vă duceţi, ori de nu vă duceţi, ai voştri tot ies primii şi ies degeaba, aşa că dacă e frig poate staţi acasă.
Ca şi în 2009, deontolgia sociologică ar putea lovi din nou : cu îndemnul la pasivitate adresat electoratului PSD.
De altfel, în pofida structurii (pe hârtie) „solide” din teritoriu, răvăşit de ruinarea strategiei iniţiale (demisia, victimizarea lui Ponta, transformarea sa în eroul neamului), rămas şi fără icoana care să stârnească emoţii (V. Ponta – confiscat de PRU), cu ameninţarea permanentă a decimării trupelor de către DNA, campania PSD a semănat cu panegiricul unui muribund.
Rămâne de văzut dacă tactica de non-combat va avea acelaşi rezultat ca şi în cazul dlui. Iohannis.

Parlamentare 2016 - III.

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?

 
III.
În această campanie PNL a renunţat (temporar) la „Preşdintele Său” (al României), K. Iohannis, căruia i s-ar fi putut reproşa câte ceva (electoral) şi l-a luat Cioloş în frunte pe post de Albă ca Zăpada (că nu îi găsise presa nimic). Căutându-şi un ţel şi un obiectiv, PNL, şi mai ales leader-a d-sale., s-au bătut cu toată lumea, chiar şi membrii săi între ei, ca să „comunice”. Fără adversar în ring, fără feedback, liberalii au fost forţaţi să comunice electoratului ceva, asa că au spus că dorinţa lor politică este să contiunue „pr(rrrr)oiectele” tehnocrate, neasumate politic.
Cu oscilaţii între 24% si 34%, dna. Gorghiu, care îşi asumase rezultatele scrutinului, s-a răzgândit ca să nu lase colegilor săi tentaţia negocierilor interne pentru postul său în timpul campaniei.
A dorit să fie şi prima care îi adresează invitaţia la guvernare lui Traian Basescu, renegând USL – „greşala asumată” a uneia, ca pe vremuri „soluţia imorală” a altuia -, considerând poate că amăgeşte felia „de dreapta” a PPE pe care se bat între ei.
PNL a avut însă atuul promovării pe toate posturile tv, inclusiv pe cel al lui Basescu.

Parlamentare 2016 - IV.

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?


IV.
Pe centru-dreapta este ALDE Tăriceanu, căruia nici unul dintre „amicii” sociologi nu vrea să-i spună că este posibil să-şi încheie îndelungata activitate parlamentară. 
Puşi în situaţia de a se apăra faţă de DNA, Preşedintele Senatului şi partidul său au fost nevoiţi să-şi înceapă campania electorală mai devreme, apogeul fiind atins chiar în prima săptămână (teoretic) legală de campanie. 
 Electoratul fiind împarţit în general între structurile de putere locale, ALDE este partidul care are nevoie de emoţia, de care vorbea Preşdintele Iohannis, pentru a câştiga ceva.
         Este partidul care s-a confruntat în acest an şi cu nevoia PSD de de a-şi reconstrui structuri confortabile în teritoriu şi în parlament, şi cu inflexibilitatea şi aroganţa de Partid Mare al social-democraţilor, dar şi cu dispreţul preşdintelui României şi cu lupta permanentă cu PNL pentru „cadre” , dar şi cu Basescu şi acoliţii săi, cu instuţiile băsesciene (binom etc) şi oamenii lor.

     Îi lipseşte zvâcul. Şi ca şi PSD-ului i-a lipsit o televiziune care să-i facă promovare.

Parlamentare 2016 - V.

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?

 
        V.

    PRU este construit în jurul unui grup din PSD Prahova şi al televiziunii RomâniaTV şi este (re)cunoscut ca fiind partidul SRI [o întăreşte istoria personală (CV-ului) a unora dintre membrii săi (foşti angajaţi sau colaboratori ai SRI)] şi apropiat de DNA, construit (cică) pentru a-i acapara electoratul lui C. Vadim Tudor şi PRM.
    Leaderului său, dl. S. Ghiţă îi datorează PSD macularea lui V. Ponta, pus în vie alături de dna. Kovesi, pentru rezolvarea aceleiaşi probleme de doctorat, cu ajutorul prietenilor.
     Promovarea asidua a lui T. Băsescu, PMP şi a E. Udrea la postul PRUopriu de televiziune lasă de înţeles că ar exista o posibilă înţelegere după alegeri astfel încât să se aleagă cu toţii cu câte ceva, trâmbiţatul conflict cu dna. Kovesi fiind doar o strategie de campanie cu scopul de a-i lua din susţinătorii (antiservicii şi antiDNA) ai dlui. Tăriceanu (+ ALDE).
     Rămâne de văzut pe câţi dintre votanţii PSD şi ALDE i-au atras serviciile dlui. Ghiţă, a cărui prestaţie (indiferent de scor) sigur nu va rămâne nerăsplătită de către stăpânii săi.

Parlamentare 2016 - VI.

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?


VI.
Se spune că şi-ar fi făcut Soros partid în România – USR şi că ar fi un partid născut din dureri civice, care se proclamă nou, fără securişti şi fără psdişti.
Se pare că mass-media i-a crezut pe cuvânt (de Soros) pentru că au apărut puţine lucruri despre foştii (primari, prefecţi etc.) de pe listele de candidaţi ai societăţii civile.
De aceea unii analişti recunosc faptul că, imediat după alageri USR ar putea avea soarta PPDD, lucru care ar schimba complet configuraţia Parlamentului si voinţa declarată prin vot a alegătorilor.
Dacă după alegeri se va întâmpla astfel, (bietul) domn Soros îşi va pierde şi partidul din România (după ce anterior şi „protejata” d-sale. a pierdut alegerile din SUA) simţirea civică fiind bătută de dâmboviţeanul spirit antreprenorial politrucic.

Parlamentare 2016 - VII.

  
Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?


VII.
Alianţa Noastră promovată asiduu şi ajutată de către prietenii sociologi, pentru ca Marian Munteanu, ales parlamentar, să devină locomotiva cuiva, cândva.
Pentru că leaderii politicii se fac greu, laboratoarele încearcă să completeze oferta pe piaţă, cu o alternativă la Nicuşor Dan.
Marea surpriză s-ar putea să o aibă UDMR care în pofida faptului că va intra în parlament, nu va mai face guvernul (indiferent cu cine).

Parlamentare 2016 - Final

Sondaje, personaje – cu ce rămânem din campania electorala:
Mai contează cu cine votăm!?

 
Încheiere
Există politicieni care susţin că se vor fura alegerile.
Majoritatea mass-mediei româneşti susţine că „serviciile” au aranjat deja alegerile – adică staţi liniştiţi că iese aşa cum vor „EI”, cei pe care nu este bine să-i deranjaţi.
În legendele despre influenţarea alegerilor din România mai intră evreii, masonii, grupul Bildenberg,V. Putin, CIA, A. Merkel, Parlamentul European s.a.m.d.
Electoratul român a văzut o campanie cu politicieni fricoşi, demotivaţi, fără ţeluri şi obiective, înţelegeri „pe sub masă”, discursuri şoptite.
Scopul partidelor mari sau mici (cu excepţia ALDE care şi continuat discursul) a fost doar acela de a încurca strategia celuilalt, fără să se sinchisească să transmită ceva electoratului său sau al altora.
Provocarea lansată de PNL (care şi l-a asumat pe Cioloş) către PSD (care a rămas fără Cel Mai Bun PrimMinistru de după `89) avea scopul de a direcţiona campania către persoane.
Cea mai mare surpriză a venit de la Cotroceni, pentru că, nefiind Jucător, tentativele de a se amesteca în campania electorală ale preşedintelui Iohannis au fost stângace.
De altfel, în ciuda presiunilor pe care d-sa. le-a făcut asupra dlui. Cioloş pentru a intra în politică alături de PNL sau USR, mass media speculează că numele noului premier aflat pe biroul preşdintelui ar putea fi altul, M.R.U. sau E. Helvig.
Iar realitatea este că, prin scandalurile recente în care au fost implicaţi foşti şi actuali angajaţi, SRI pare a apăra interese personale şi/sau de grup, fiind una dintre instituţiile ale cãrui scopuri nu sunt în armonie cu nevoile politico-militare ale României.
Aşa că „ jucătorii”, cadre vechi, ar putea profita de rezultatul alegerilor, oferindu-i ocazia Preşedintelui Iohannis să fie cel ce va sugera ca Prim Ministru un nume greu de refuzat de către toate partidele, în persoana dlui. Helvig, care ar putea să încurce nişte jocuri acolo unde este acum.
S-ar părea că din momentul încheierii campaniei electorale presiunea mediatică şi instituţională se mută spre Cotroceni.
Să sperăm însă că toate instituţiile din România vor funcţiona corect, democratic, acordându-şi lor şi cetăţenilor libertatea de a se exprima. Astfel încât suspiciunile, legate de imixtiunea unor „forţe obscure” în procesul electoral şi după aceea în procesul de  desemnare a primului ministru si de formare guvernului, să rămână doar o legendă. 
Să le cerem tuturor celor implicaţi să ne respecte şi să creadă în democraţie.