miercuri, 4 mai 2016

Până şi D-sa. “Văru’ lui Mihai Viteazul” ... !!!


Până şi D-sa. “Văru’ lui Mihai Viteazul” …!!!

Episodul scurt de excludere (executare) a dlui. V. Zgonea din PSD şi de retragere a sprijinului parlamentar a fost interpretat de presă cu umor şi maliţiozitate, in concordanţă cu imaginea personajului.

Evident nu s-a gândit nimeni să analizeze acest eveniment din perspectiva posibilelor efecte a afirmaţiei dlui. V. Ponta, privitor la “acoperiţii” din PSD.

Când Agamiţă Dandanache pare un personaj atât de inofensiv prin modul său de comunicare, de ce să-i mai studieze cineva CV-ul?! ( CV ce releva ca omul este expert tocmai în comunicare politică.) [ http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=332&cam=2&leg=2008&pag=0 ]

În contextul reechilibrăriilor de putere, a instituţiilor de forţa, de pe piaţa politică românească, de ce nu ar fi şi în PSD, ca şi în PNL, aceeaşi luptă între aceste „agenţii guvernamentale”, prin protejaţii sau acoperiţii lor?

Pe de altă parte graba cu care PSD l-a ejectat pe „Văru’ lui Mihai Viteazul” seamănă cu alte episoade în care era vorba despre apariţia publică a vreunui „schelet din dulapul” (voievodal) al persoanei vizate, scopul fiind acela de a salva imaginea partidului, în campania electorală de această dată.

Şi o eventuală inculpare a personajului poate fi de asemenea o consecinţă a luptei dintre serviciile „publice” româneşti.

Rămâne întrebarea: dacă dl. Zgonea este victima inocentă a oamenilor acelor instituţii (de forţă cu mânuşi) infiltraţi în PSD, PNL ş.a.m.d., sau dacă este până şi D-sa. “Văru’ lui Mihai Viteazul” unul dintre „acoperiţii” sau protejaţii lor.

In oala acoperita ...

     Saptamana trecuta presei romanesti i-a fost readus in atentie subiectul  "acoperitilor", de aceasta data, in context politic.
     Este un subiect care apare destul de des in mass-media avand ca subiect, aproape de fiecare data, persoane din institutii publice si foarte rar in legatura cu persoane private. 
     Avocatura, de exemplu, este unul dintre sectoarele de activitate ocolit de acest subiect, al "acoperitilor", cu toate ca multe persoane pot avea o a doua cariera de succes in acest domeniu, cu toate ca se vorbeste destul de des in spatiul public (inclusiv de catre politicieni cu functii importante in statul roman) despre avocati care isi transforma clientii in provocatori sau in spioni de ocazie.
     Se vorbeste prea putin de rolul unora dintre acesti avocati de a filtra informatia care ajunge la public sau chiar la organele judiciare, uneori in scopul de a proteja unele activitati sau persoane, pentru ca in "oala acoperita nu cad ..." sau pentru ca unii, dintre cei a-l caror nume a fost pomenit intr-un context, ar putea fi utili la un moment dat.
     Pentru ca, pana la urma, atunci cand este vorba despre activitatea "acoperita", este vorba despre chestiuni de "utilitate" in folosul unor grupuri/institutii/agentii publice, care incearca sa-si creeze un avantaj prin instituirea unui cadru legal ce le-ar permite violarea drepturilor persoanei (la viata privata, la libera asociere, la proprietate s.a.m.d.).
     Alaturand acestea unui alt subiect, prezent zilele acestea in spatiul public, acela al numirii viitorilor judecatori la CCR, se poate intelege de ce ar fi necesara analiza personajelor la "lumina zilei", fara filtre, fara umbre, astfel incat romanii sa aiba certitudinea ca le sunt aparate si protejate drepturile prevazute in Constitutia Romaniei, dar si in tratatele internationale semnate de Romania.
     Dat fiind mandatul indelungat al judecatorilor CCR si importanta institutiei pentru pastrarea unui echilibru democratic intre interesele publice (institutii, agentii) si private (persoane fizice sau juridice) este necesar ca procesul de numire a noilor membri sa fie unul transparent si fara susceptibilitatea unor motivatii ascunse.
     
     
        
          
  

De ce ar "tine [cineva] sa anunte"

        Presedintele K.W.Iohannis a tinut sa anunte ca, luandu-si viza de Bucuresti, va vota la alegerile locale in Capitala Romaniei si ca ,in consecinta, va fi foarte "atent la modul in care se face campanie".
        Aflat intr-o abrupta cadere in sondaje atat datorita inabilitatilor sale de comunicare, cat si datorita asocierii imaginii sale cu guvernul tehnocrat, pe care l-a renegat recent, dar si cu institutiile de forta, pe care le-ar folosi in interesul partidului ce l-a adus la putere, presedintele ar putea profita de campania electorala la alegerile locale pentru a-si recastiga din popularitate, urmand modelul predecesorului sau, Traian Basescu.
Si, pur si simplu, a dat semnalul ca isi doreste si la primaria capitalei "Primarul Sau".
       
        Din pacate "Partidul Sau", ca si "Guvernul Sau", ii urmeaza trendul, atat din cauza luptelor interne pentru putere si al ajutorului pe care il primeste de la institutiile de forta (care ii decimeaza adversarii), dar, mai ales, din cauza faptului ca liberalilor le lipseste liderul politic. 
Pare ca, dupa intrarea in PPE si alegerea candidaturii dlui. Iohannis, acest partid si-a pierdut identitatea si pe cei care i-ar putea oferi o cauza pentru care sa lupte.
       Pe de alta parte insa, actualul candidat PNL la Primaria Bucurestiului, dl. Catalin Predoiu, este "premierul" "desemnat/propus" in campania prezidentiala sa formeze "guvernul sau" (atunci cand liberalii vor avea majoritatea), adica este omul care a preluat (in campania electorala) o parte din sentimentul negativ si critica distructiva a adversarilor, lasandu-i astfel dlui. Iohannis imaginea imaculata.
        Asa ca dl. Presedinte ar putea avea, cel putin, o datorie morala de sustinere a candidatului PNL pentru Primaria Capitalei. Daca nu cumva nevoia de a-si recupera popularitatea facebook-istilor l-ar putea convinge sa incerce o apropiere fata de un "independent", sustinut de societatea civila, poate dl. Nicusor Dan.
        De aceea, miza alegerii primarilor in doua tururi de scrutin ar putea fi extrem de importanta pentru dl. KW Iohannis, in perspectiva unei finale in care ar intra oricare dintre cei doi candidati (C.Predoiu si N. Dan), daca nu amandoi, cu toate ca cea care pare sa stea cel mai bine in sondaje este dna. Firea, candidatul PSD. 
Poate de aceea mesajul presedintelui ar putea fi interpretat si ca un semnal de actiune pentru acele institutii de forta care s-au implicat si pana acum in jocul politic si care i-ar putea oferi ceea ce-si doreste, adica "Primarul Sau". 
          Problema acestora este ca,  in ecuatia electorala simplificata alegatorul bucurestean parand a fi pionul inutil din jocul de sah al altora, exista sentimentul de inutilitate a dreptului de a alege ceea ce ar putea sa scada prezenta la vot.
          De aceea ramane de vazut daca va fi creat (de catre cei carora s-o fi adresat dl. Iohannis) un eveniment declansator al emotiei publice ce ar putea sa scoata oamenii in strada si sa-i convinga sa se duca la urne. Iar in acest caz, sa speram ca laboratorul de psihologie sociala a respectivelor agentii guvernamentale a dat scenaristilor masuratorile corecte.