joi, 28 aprilie 2016

Telenovele din trecut - bugetul DNA 2015

       In sezonul electoral primavara-vara 2016 se desfasoara o reala telenovela a "spionilor" romani sau nu, fara o miza la vedere si mai ales cu adevarate operatiuni de invaluire in presa aservita de o parte sau alta.
     Personajul principal al acestei telenovele, sedusa si [partial] abandonata, eroina, victima si zbir in acelasi timp, Tzarina DNA, ce lasa a se intelege ca expansiunea mondiala a institutiei pe care o conduce este impiedicata tocmai de catre serviciile secrete romanesti, ai caror spioni tin informatiile despre corupti pentru ei, incalcand astfel legea.
      
     In contextul electoral al bataliei intre Spionii din Servicii si DNA, povestea de "amor cu nabadai" dintre Valcov si Kovesi capata noi valente.
     La inceputul lui decembrie 2014, dna. Kovesi se arata nemultumita de bugetul prevazut pentru institutia pe care o conducea pentru anul 2015. [1]
     Dar, dupa o intalnire cu ministrul bugetului de atunci, Darius Valcov, Sefa DNA obtine sumele dorite pentru institutia sa prevazute atat in buget cat si in anexa. [2] 
    Pe 4 martie 2015, intr-un ziar apare o informatie despre soferul unui parlamentar din Olt care a fost oprit in Cehia cu o servieta cu cash. [3]
    Pe 13 martie 2015, Darius Valcov, ajuns intre timp ministrul finantelor, a fost chemat la DNA pentru a raspunde procurorilor in legatura cu fapte de coruptie din perioda de cand a fost primar, anterioara anului 2012 (fapte din 2009-2011). [4]
Dl. Valcov a trecut apoi prin toata telenovela oprobiului public: vot in parlament, arestare preventiva, arest la domiciliu s.a.m.d. Acum se pare ca a ajuns la instanta.
    Observatia ar fi ca, intr-una dintre declaratiile fostului ministru si parlamentar apare numele dlui. Vasile Blaga. [5]
    Dar, fara a judeca la insemnatatea juridica (daca exista) a celor povestite anterior, din scurta rememorare se desprinde concluzia ca, dnei. Kovesi nu ii incurca planurile doar sponii romani sau israelieni, ci si serviciile elvetiene sau cehe.
         

[1] http://www.luju.ro/magistrati/dna/furioasa-ca-nu-stie-cat-sa-toace-sefa-dna-laura-codruta-kovesi-se-plange-ca-bugetul-ministerului-public-pentru-2015-este-cu-31-94-mai-mic-decat-cel-pentru-2014-kovesi-e-nemultumita-ca-in-proiectul-de-buget-nu-exista-o-fila-distincta-pentru-dna-ci-doar-una
[2] http://www.mediafax.ro/social/kovesi-ministerul-finantelor-ne-a-comunicat-ca-propunerile-bugetare-ale-dna-au-fost-insusite-13717329
[3] http://www.concretinolt.ro/actualitate/1-milion-euro-ascuns-in-masina-trecut-vama-gasit-confiscat/
[4] http://www.stiripesurse.ro/darius-valcov-a-fost-chemat-la-dna_949793.html
[5] http://www.agerpres.ro/justitie/2015/05/21/vasile-blaga-denuntat-de-darius-valcov-la-dna-rechizitoriu--18-17-17

Razboiul dnei. Kovesi cu Lumea

     Cum DNA tinde sa devina un serviciu secret in sine, noua telenovela lansata in presa de catre Tzarina tinde sa devina un nou razboi al spionilor, ale carui victime sunt, evident, domnia sa si institutia pe care o conduce.  
      Marti, 26 aprilie dna. Kovesi a acuzat SIE ca nu ajuta DNA cu informatii despre romanii care au averi in strainatate, despre care ar avea cunostinta si pe care (informatii) spionii le-ar tine doar pentru ei.
      SIE a raspuns prompt ca in spiritul legii, serviciul nu urmareste romanii din strainatate, si ca oricum orice informatie ar fi inutila pentru ca nu ar putea fi folosita de justitie, fara deconspirarea sursei, accentuand ca ei nu sunt securisti.
      Cu toate ca presa a observat imediat ca dna. Kovesi nu ar fi trebuit sa faca publica o asemenea acuzatie-cerere absurda fata de SIE, evident ca nu a indraznit nimeni sa o suspecteze pe Sefa DNA ca ar dori sa stie numele informatorilor si ale spionilor romani.
     
     O parte a presei a pus aceasta iesire a dnei. Kovesi pe seama "stresului" provocat de tentativa de fraudare a emailului personal de catre "spionii israelieni". Adica, nestiidu-se inca cine este persoana care i-a contractat pe israelieni, ca un elefant ranit, Tzarina ar fi presupus ca este vorba despre SIE si ar fi incercat un atac mediatic.
      In acelasi timp merita amintit razboiul SIE vs. SRI+DNA din interiorul PNL, actualul candidat al partidului pentru PMB, dl. Catalin Predoiu, fiind fratele directorului operativ al SIE.
     
     O alta supozitie a luat in calcul razboiul dintre servicii, cu scopul de a castiga o pozitie cat mai avantajoasa, pentru a fi folosita in negocierile ce vor veni odata cu unificarea acestor institutii (unificare pe care ar dori-o Johannis, la cererea partenerilor/aliatilor).    
     
     Pe de alta parte exista posibilitatea ca tot balciul sa fi fost o bucatica dintr-o strategie de comunicare, cu scopul de a intari increderea romanilor din strainatate in institutiile romanesti din alte tari.  
     Deoarece, cu toate ca - daca nu se schimba legea - la alegerile locale nu se poate vota prin corespondenta, reticenta romanilor din strainatate de a se inscrie in liste, ar putea transforma in esec, tocmai punctul cel mai important din programul cu care a castigat sustinerea diasporei presedintele Johannis.   
     In acelasi timp, este important de stiut despre statutul romanilor din Europa si din perspectiva relatiilor economice ale Romaniei cu UE.

     Evident nu a indraznit nimeni sa o suspecteze pe dna. Kovesi ca ar dori sa stie sursele
     
     Vom vedea in perioada urmatoare daca dialogul public DNA - SIE a fost parte a unui razboi de gherila media sau un balon de sapun.