marți, 10 mai 2016

"Z" de la Z... la Z...

     Surghiunit din PSD cu functii cu tot, astazi dlui. V. Zgonea i-a fost "retras" si privilegiul de a fi Sheful Camerei Deputatilor.
     Ravasit de sentimentele provocate de respectivul eveniment, extrem de neplacut, l-a chemat pe pagina sa de facebook pe "Zorro", amenintand nerecunoscatorii cu sabia sa marca-toare.
     Asa ca s-ar putea spune ca daca PSD i-a dat "Colegului lui Mihai Viteazu'" cu "Z" de la Zat, d-sa. le va da cu "Z" de la Zgonea. 
     Intrebarea este daca in calitatea sa presupusa de om cu multiple masterate in siguranta si securitate, le va da fostilor sai colegi si cu "V" de la Vendetta.
 

Up & Down

     Luni, 9 mai, DIICOT a anuntat ca pune sechestru pe Rafinaria Rompetrol si benzinariile Rompetrul pentru a acoperi un prejudiciu de 700 milioana dolari (700 mil. $) intr-un dosar disjuns in 2006 din dosarul Rompetrol I, care a fost trimis in judecata si in care au fost pronuntate sentinte de condamnare in 2014. [1]
Kazahii audiati astazi au spus ca, in 2007, cand au cumparat compania, oficialii (autoritatile) nu le-au adus la cunostinta despre existenta vreunui dosar sau prejudiciu.
    
    In urma cu o luna, pe 7aprilie, a fost anuntata o intelegere intre China Energy Company si KazMunayGaz, prin care pentru suma de 680 milioane dolari (680 mil. $) pentru 51% din actiunile KZMI reveneau CEFC care se angaja sa investeasca 3 miliarde dolari (3 mld.$).  Tranzactia ar trebui finalizata in octombrie, daca si autoritatile romane isi vor da acordul. [2]
   
    Fiind sub sechestru, in perioada urmatoare, s-ar putea pune problema valorii activelor, garantarii creditelor s.a.m.d.

    La ora 14,00 pe site-ul BVB pretul RRC era in scadere cu o variatie de -14,47% [3], iar al PTR -8,96%[4].
  
    Trebuie notat faptul ca dosarul, a carui cercetare dureaza din 2006, adica de 10 ani,  are 3100 de volume, unele incadrari juridice au fost schimbate, altele fiind prescrise, dar ca printre acestea figureaza si "manipularea pietei de capital".

    De asemenea sa ne amintim ca anul acesta este an electoral si ca au fost numeroase acuzatii de implicare a "institutiilor de forta" in campania electorala, sub diverse forme.
 
   Concluzia este ca ramane de vazut daca scopul publicitatii/promovarii pe care si-a facut-o DIICOT, anuntand sechestrarea activelor RRC si PTR, a fost politic (pentru a impiedica tranzactia cu chinezii), economic, electoral sau, pur si simplu, juridic.
  
   
    
 [1] http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Un+nou+dosar+Rompetrol+DIICOT+va+pune+sechestru+pe+bunurile+comp
[2] http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Sechestrul+DIICOT+piedica+pentru+vanzarea+Rompetrol+catre+chinez
[3] http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=RRC
[4] http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=PTR